Class 8 science Chapter 2

Facebook
Telegram
WhatsApp
LinkedIn

Discover Class 8 Science Chapter 2: ଅଣୁଜୀବ : ଉପକାରୀ ଓ ଅପକାରୀ. Understand the beneficial and harmful microorganisms in detail. Perfect for Odisha Board students.

Sub. ଅଣୁଜୀବ : ଉପକାରୀ ଓ ଅପକାରୀ

1. ଯେଉଁଗୁଡିକ ଖାଲି ଆଖିକୁ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ କଣ କୁହାଯାଏ ?
A.ଜୀବ
B. କବକ
C. ଅଣୁଜୀବ
D. ବୀଜାଣୁ
Ans : C. ଅଣୁଜୀବ

2. ଛୋଟଛୋଟ ଜୀବ ଯାହାକି ଅନୁବୀକ୍ଷଣରେ ଦେଖିହୁଏ ତାହାକୁ କଣ କୁହାଯାଏ ?
A.ଜୀବ
B. କବକ
C. ଅଣୁଜୀବ
D. ବୀଜାଣୁ
Ans :C. ଅଣୁଜୀବ

3. ଅଣୁଜୀବ କୁ — ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ?
A. ଦୁଇ
B. ତିନି
C. ଚାରି
D. ପାଞ୍ଚ
Ans :C. ଚାରି

3. ଅଣୁଜୀବ କୁ ଚାରି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ସେଗୁଡିକ ହେଉଛି ବୀଜାଣୁ, ଆଦିପ୍ରାଣୀ, କବକ, ଓ ଅନ୍ୟଟି —-?
A.ଜୀବ
B. କବକ
C. ଅଣୁଜୀବ
D. ଶୈବାଳ
Ans :D. ଶୈବାଳ

4. 1 ମିଲି ମାଇକ୍ରନ =??
A.1/10
B.1/100
C.1/500
D.1/1000
Ans :D. 1/1000

5. ସର୍ଦ୍ଧି, ଇଂଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା, ଭଳି ସାଧାରଣ ରୋଗ ଏବଂ ପୋଲିଓ, ହାଡଫୁଟି ଆଦି — ଜନିତ ରୋଗ
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ
C. ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans :B. ଭୂତାଣୁ

6. ତରଳାଝାଡା, ଅମାଶୟ, ମ୍ୟାଲେରିଆ — ଜନିତ ରୋଗ ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ
C. ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans : C. ଆଦିପ୍ରାଣୀ

7. ଟାଇଫଏଡ଼, ଯାକ୍ଷ୍ମ — ଜନିତ ରୋଗ ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ
D. କବକ
Ans :A. ବୀଜାଣୁ
9. [09:15, 19/05/2024] +91 80936 71309: 9. ସଜୀବମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ — ସବୁଠାରୁ ସରଳ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଅଣୁଜୀବ
C. ଶୈବାଳ
D.କବକ
Ans : B. ଅଣୁଜୀବ

10. ବୀଜାଣୁ, କେତେକ ଶୈବାଳ, ଇଷ୍ଟ ଭଳି କବକ ଓ ଅଦିପ୍ରାଣୀମାନେ —- କୋଶୀ?
A. ବହୁକୋଶୀ
B. କବକ
C. ଏକାକୋଶୀ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans : C. ଏକାକୋଶୀ

11. ଅନ୍ୟ ଶୈବାଳ, ଓ କବକମାନେ — କୋଶୀ ?
A. ବହୁକୋଶୀ
B. କବକ
C. ଏକାକୋଶୀ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :A. ବହୁକୋଶୀ
12. [09:15, 19/05/2024] +91 80936 71309: 12. କବକ ଏବଂ ଜୀବାଣୁ — ଗଠନ କରି ବାସ କରନ୍ତି ?
A. ଏକାକୀ
B. ସଂଘ ବା ମଣ୍ଡଳ
C. ବିଛିନ୍ନ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :B. ସଂଘ ବା ମଣ୍ଡଳ

13. କିଏ ଏକାକୋଶୀ ଏବଂ ଏକାକୀ ବାସ କରେ ?
A. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
B. ଅଣୁଜୀବ
C. ଏମିବା
D. କବକ
Ans :C. ଏମିବା

14. କାହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷୀରରୁ ଦହି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ ?
A. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
B. ଅଣୁଜୀବ
C. ଏମିବା
D. ବୀଜାଣୁ
Ans :D. ବୀଜାଣୁ

15.କ୍ଷୀରକୁ ଦହିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ —- ନାମକ ଏକ ବୀଜାଣୁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ?
A. ବ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିଆ
B. ଲକ୍ଟୋବାସିଲସ
C. ଫର୍ମିକ
D. ପେନସିଲିୟମ
Ans :B. ଲକ୍ଟୋବାସିଲସ
16.ପାଉଁରୁଟି, ପାଷ୍ଟ୍ରି, ଏବଂ କେକ ତିଆରିରେ —- ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ?
A. ଇଷ୍ଟ
B. କବକ.
C. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
D. ଅଣୁଜୀବ
Ans :A. ଇଷ୍ଟ

17.ସୁରାସାର, ମଦ, ଏବଂ ଏସିଟିକ ଏସିଡ ଉତ୍ପାଦନରେ —- ଦରକାର ହୋଇଥାଏ ?
A. ଇଷ୍ଟ
B. କବକ.
C. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
D. ଅଣୁଜୀବ
Ans :D. ଅଣୁଜୀବ

18.—- ବ୍ୟବହାର କରି ସୁରାସାର ଓ ମଦ ତିଆରି କରାଯାଏ ?
A. ଇଷ୍ଟ
B. କବକ.
C. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
D. ଅଣୁଜୀବ
Ans : A. ଇଷ୍ଟ

19. କିଏ କିଣ୍ୱନ ପଦ୍ଧତି ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
A. ଲୁଇ ପାଶ୍ଚର
B. ଆଲେକଜାଣ୍ଡର
C. ଏଡୱାର୍ଡ ଜେନର
D. ରବଟ କକ
Ans :A. ଲୁଇ ପାଶ୍ଚର

20. ଇଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଶର୍କରା଼ରୁ ସୁରାସାରା ପ୍ରସ୍ତୁତି ହୋଇଥାଏ ତାହାକୁ —- ପଦ୍ଧତି କୁହାଯାଏ ?
A. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ
B. ପ୍ରଶ୍ୱାସ
C. କିଣ୍ୱନ
D. ପେନସିଲିୟମ
Ans :C. କିଣ୍ୱନ

21. କେତେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ରେ କିଣ୍ୱନ ପଦ୍ଧତି ଆବିଷ୍କାର ହୋଇଥିଲା ?
A. 1929
B.1798
C.1876
D.1857
Ans :D. 1857

22. ଜୀବଘ୍ନ — ରୁ ତିଆରି ?
A. ଇଷ୍ଟ
B. କବକ.
C. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
D. ଅଣୁଜୀବ
Ans :D. ଅଣୁଜୀବ
23.କିଏ ପେନସିଲିୟମ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
A. ଲୁଇ ପାଶ୍ଚର
B. ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଫ୍ଲେମି
C. ଏଡୱାର୍ଡ ଜେନର
D. ରବଟ କକ
Ans :B. ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଫ୍ଲେମି
24.କଣ ନେବାଦ୍ୱାରା ହଇଜା,ବସନ୍ତ ଏବଂ ହିପଟେଇଟିସ ରୋଗ ହେବ ନାହିଁ ?
A. ପେନସିଲିୟମ
B. କବକ.
C. ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ
D. ଟିକା
Ans :D. ଟିକା

25. ବସନ୍ତ ଟୀକା କିଏ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
A. ଲୁଇ ପାଶ୍ଚର
B. ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଫ୍ଲେମି
C. ଏଡୱାର୍ଡ ଜେନର
D. ରବଟ କକ
Ans :C. ଏଡୱାର୍ଡ ଜେନର
26.— ମସିହାରେ ବସନ୍ତ ଟିକା ଉଦ୍ଭାବନ ହୋଇଥିଲା ?
A. 1929
B.1798
C.1876
D.1857
Ans :B. 1798

27. —- ମସିହାରେ ପେନସିଲିୟମ ଉଦ୍ଭାବନ ହୋଇଥିଲା ?
A. 1929
B.1798
C.1876
D.1857
Ans :A. 1929
28.କେତେକ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ମଣିଷ, ଉଦ୍ଭିଦ ଓ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ଦେହରେ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ଏହି ରୋଗକାରକ ଅଣୁଜୀବମାନଙ୍କୁ —- କୁହାଯାଏ ?
A. ରୋଗମୁକ୍ତ
B. ପେନସିଲୟମ
C. ବ୍ୟାଧିଜାତକ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :C. ବ୍ୟାଧିଜାତକ

29. ଯେଉଁ ଅଣୁଜୀବଜନିତ ରୋଗଗୁଡିକ ଜଣେ ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଠାରୁ ବାୟୁ, ଜଳ ଖାଦ୍ୟ କିମ୍ବା ଶାରୀରିକ ସଂସ୍ପର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ସୁସ୍ଥ ମଣିଷ ଦେହକୁ ସଞ୍ଚରିତ ହୋଇଥାନ୍ତି ତାହାକୁ କଣ କୁହାଯାଏ ?
A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
B. ଏଡ଼ସ
C. ବାୟୁବାହିତ
D.ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ
Ans : D. ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ

30. ହଇଜା, ସର୍ଦି, ହାଡଫୁଟି —– ରୋଗର ଉଦାହରଣ ?
A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
B. ଏଡ଼ସ
C. ବାୟୁବାହିତ
D.ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ
Ans :D. ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ

31. ମାଈ ଏନୋଫିଲିସ ମାଷା କାମୁଡ଼ିଲେ — ରୋଗ ହୁଏ ?
A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
B. ଏଡ଼ସ
C. ବାୟୁବାହିତ
D.ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ
Ans :A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
32.ମାଈ ଏଡିସ ମଶା କାମୁଡ଼ିଲେ —- ରୋଗ ହୁଏ?
A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
B. ଏଡ଼ସ
C. ଡେଙ୍ଗୁ
D.ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ
Ans : c.ଡେଙ୍ଗୁ
33.ମ୍ୟାଲେରିଆ —-ର ବାହକ ?
A. କବକ
B. ଭୁତାଣୁ
C. ପାରାଜୀବିର
D. ଶୈବାଳ
Ans :C. ପାରାଜୀବିର

34.ଡେଙ୍ଗୁ ରୋଗ —- ର ବାହକ
A. କବକ
B. ଭୁତାଣୁ
C. ପାରାଜୀବିର
D. ଶୈବାଳ
Ans :B. ଭୁତାଣୁ
35. [09:15, 19/05/2024] +91 80936 71309: 35. ମିଳିମିଳା,ହାଡଫୁଟି, ପୋଲିଓ ହିପାଟାଇଟିସ – B ଆଦି — ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ହେଇଥାଏ ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ.
C.ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans :B. ଭୂତାଣୁ.

36. ହିଯା, ଟାଇଫଏଡ — ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ହେଇଥାଏ ?
.A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ.
C.ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans :A. ବୀଜାଣୁ

37. ମିଳିମିଳା —- ମାଧ୍ୟମ ରେ ହୋଇଥାଏ ?
A. ଜଳ
B. ବାୟୁ
C. ସଂସ୍ପର୍ଶ
D. ମଶା
Ans :B. ବାୟୁ

38. ହାଡଫୁଟି —- ମାଧମରେ ହୋଇଥାଏ ?
A. ଜଳ
B. ବାୟୁ
C. ସଂସ୍ପର୍ଶ
D. Both B& C
Ans :D. Both B&C
39.ପୋଲିଓଞ୍ଜ —- ମାଧମରେ ହୋଇଥାଏ ?
A.ଜଳ
B. ବାୟୁ
C. ସଂସ୍ପର୍ଶ
D. Both A& B
Ans :D. Both A& B

40. ହଇଜା —- ମାଧମରେ ହୋଇଥାଏ ?
Ans :A. ଜଳ
B. ବାୟୁ
C. ଖାଦ୍ୟ
D. Both A& C
Ans :D. Both A& C

41. ମ୍ୟାଲେରିଆ —-ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥାଏ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ.
C.ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans : C.ଆଦିପ୍ରାଣୀ

42. ମଣିଷ, ଗାଈଗୋରୁଠାରେ —- ରୋଗ ଦେଖାଯାଏ ?
A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
B. କଳଙ୍କି
C. ଯଦୁରା
D. ଅନ୍ଥରାକ୍ସ
Ans :D. ଅନ୍ଥରାକ୍ସ
43. [09:15, 19/05/2024] +91 80936 71309: 43. ଲୁଣା ଓ ଖାଇବାଟଲା ଭଳି କେତେକ ସାଧାରଣ ଦ୍ରବ୍ୟ ଅଣୁଜୀବମାନଙ୍କ ବଫୁଧି ରୋକିଥାନ୍ତି ତାହାକୁ କଣ କୁହାଯାଏ ?
A. ସଂରକ୍ଷଣ
B. ପରିରକ୍ଷକ
C. ବିଘଟନ
D ଅସଂରକ୍ଷଣ
Ans :B. ପରିରକ୍ଷକ

44. ଆଚାରକୁ ଅଣୁଜୀବ ଦାଉରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଁ କଣ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ?
A ଚିନି
B. ପାଣି
C. ଲୁଣ
D. ଫଳ
Ans :C. ଲୁଣ

45. ଲେମ୍ବୁର — ରୋଗ ବାୟୁ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ ?
A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
B. କଳଙ୍କି
C. ଜାଦୁରା
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :C. ଜାଦୁରା

46. ଗହମର — ରୋଗ ବାୟୁ, ମଞ୍ଜି ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ ?
A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
B. କଳଙ୍କି
C. ଜଦୁରା
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :B. କଳଙ୍କି

47. ଭେଣ୍ଡିର — ରୋଗ କୀଟ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ ,?
A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
B. କଳଙ୍କି
C. ଜଦୁରା
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
48. ଅଁଳା, କ୍ଷଞ୍ଚା ଆମ୍ବ, ତେନ୍ତୁଳି ଆଦି ରେ କଣ ମିଶାଇ ପରିରକ୍ଷକ କରାଯାଏ ?
A.ଚିନି
B. ପାଣି
C. ଲୁଣ
D. ଫଳ
Ans :C. ଲୁଣ

49. ଜାମ, ଜେଲି ରେ କଣ ମିଶାଇ ପରିରକ୍ଷକ କରାଯାଏ ?
A.ଚିନି
B. ପାଣି
C. ଲୁଣ
D. ଫଳ
Ans : *A.ଚିନି

50. ପ୍ୟାକେଟ ରେ ଆସୁଥିବା କ୍ଷୀର କୁ — କରାଯାଏ
A. ପୁନଚକ୍ରଣ
B. ପୁନଃବ୍ୟବହାର
C. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :C. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ

51. କ୍ଷୀରକୁ —- ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟମ ରେ ଗରମ କରାଯାଏ?
A.79%
B.80%
C.70%
D.47%
Ans :C. 70 %

52. କ୍ଷୀରକୁ 70 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟମ ରେ କେତେ ମିନିଟ ଗରମ କରାଯାଏ ସାଙ୍ଗେ ସାଙ୍ଗେ ଥଣ୍ଡା କରାଯାଇ ସାଇତି ରଖାହୋଇଥାଏ ?15-20
A. 15-30
B.20-30
C. 40-.45
D.10-40
Ans :A. 15-30

53 କ୍ଷୀରକୁ 70 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟମ ରେ 15-30 ମିନିଟ ଗରମ କରାଯାଏ ସାଙ୍ଗେ ସାଙ୍ଗେ ଥଣ୍ଡା କରାଯାଇ ସାଇତି ରଖାହୋଇଥାଏ ତାହାକୁ କଣ କୁହାଯାଏ?
A. କିଣ୍ୱନ
B. ଗଠନ
C. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ
Ans : C. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ

54.ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ କିଏ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
A. ଅଲେକଜଣ୍ଡା
B. ରବଟ ହକ
C. ଲୁଇପାଶ୍ଚର
D ଏଡୱାର୍ଡ
Ans :. ଲୁଇପାଶ୍ଚର

55. ଯେଉଁଗୁଡିକ ଖାଲି ଆଖିକୁ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ କଣ କୁହାଯାଏ ?
A.ଜୀବ
B. କବକ
C. ଅଣୁଜୀବ
D. ବୀଜାଣୁ
Ans : C. ଅଣୁଜୀବ

56. ଛୋଟଛୋଟ ଜୀବ ଯାହାକି ଅନୁବୀକ୍ଷଣରେ ଦେଖିହୁଏ ତାହାକୁ କଣ କୁହାଯାଏ ?
A.ଜୀବ
B. କବକ
C. ଅଣୁଜୀବ
D. ବୀଜାଣୁ
Ans :C. ଅଣୁଜୀବ

57. ଅଣୁଜୀବ କୁ — ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ?
A. ଦୁଇ
B. ତିନି
C. ଚାରି
D. ପାଞ୍ଚ
Ans :C. ଚାରି

58. ଅଣୁଜୀବ କୁ ଚାରି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ସେଗୁଡିକ ହେଉଛି ବୀଜାଣୁ, ଆଦିପ୍ରାଣୀ, କବକ, ଓ ଅନ୍ୟଟି —-?
A.ଜୀବ
B. କବକ
C. ଅଣୁଜୀବ
D. ଶୈବାଳ
Ans :D. ଶୈବାଳ

58. 1 ମିଲି ମାଇକ୍ରନ =??
A.1/10
B.1/100
C.1/500
D.1/1000
Ans :D. 1/1000

59. ସର୍ଦ୍ଧି, ଇଂଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା, ଭଳି ସାଧାରଣ ରୋଗ ଏବଂ ପୋଲିଓ, ହାଡଫୁଟି ଆଦି — ଜନିତ ରୋଗ
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ
C. ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans :B. ଭୂତାଣୁ

60. ତରଳାଝାଡା, ଅମାଶୟ, ମ୍ୟାଲେରିଆ — ଜନିତ ରୋଗ ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ
C. ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans : C. ଆଦିପ୍ରାଣୀ

61. ଟାଇଫଏଡ଼, ଯାକ୍ଷ୍ମ — ଜନିତ ରୋଗ ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ
D. କବକ
Ans :A. ବୀଜାଣୁ

62. [09:15, 19/05/2024] +91 80936 71309: 9. ସଜୀବମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ — ସବୁଠାରୁ ସରଳ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଅଣୁଜୀବ
C. ଶୈବାଳ
D.କବକ
Ans : B. ଅଣୁଜୀବ

63. ବୀଜାଣୁ, କେତେକ ଶୈବାଳ, ଇଷ୍ଟ ଭଳି କବକ ଓ ଅଦିପ୍ରାଣୀମାନେ —- କୋଶୀ?
A. ବହୁକୋଶୀ
B. କବକ
C. ଏକାକୋଶୀ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans : C. ଏକାକୋଶୀ

64. ଅନ୍ୟ ଶୈବାଳ, ଓ କବକମାନେ — କୋଶୀ ?
A. ବହୁକୋଶୀ
B. କବକ
C. ଏକାକୋଶୀ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :A. ବହୁକୋଶୀ
65. [09:15, 19/05/2024] +91 80936 71309: 12. କବକ ଏବଂ ଜୀବାଣୁ — ଗଠନ କରି ବାସ କରନ୍ତି ?
A. ଏକାକୀ
B. ସଂଘ ବା ମଣ୍ଡଳ
C. ବିଛିନ୍ନ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :B. ସଂଘ ବା ମଣ୍ଡଳ

66.କିଏ ଏକାକୋଶୀ ଏବଂ ଏକାକୀ ବାସ କରେ ?
A. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
B. ଅଣୁଜୀବ
C. ଏମିବା
D. କବକ
Ans :C. ଏମିବା

67. କାହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷୀରରୁ ଦହି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ ?
A. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
B. ଅଣୁଜୀବ
C. ଏମିବା
D. ବୀଜାଣୁ
Ans :D. ବୀଜାଣୁ

68. କ୍ଷୀରକୁ ଦହିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ —- ନାମକ ଏକ ବୀଜାଣୁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ?
A. ବ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିଆ
B. ଲକ୍ଟୋବାସିଲସ
C. ଫର୍ମିକ
D. ପେନସିଲିୟମ
Ans :B. ଲକ୍ଟୋବାସିଲସ
69 .ପାଉଁରୁଟି, ପାଷ୍ଟ୍ରି, ଏବଂ କେକ ତିଆରିରେ —- ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ?
A. ଇଷ୍ଟ
B. କବକ.
C. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
D. ଅଣୁଜୀବ
Ans :A. ଇଷ୍ଟ

70. ସୁରାସାର, ମଦ, ଏବଂ ଏସିଟିକ ଏସିଡ ଉତ୍ପାଦନରେ —- ଦରକାର ହୋଇଥାଏ ?
A. ଇଷ୍ଟ
B. କବକ.
C. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
D. ଅଣୁଜୀବ
Ans :D. ଅଣୁଜୀବ

71. —- ବ୍ୟବହାର କରି ସୁରାସାର ଓ ମଦ ତିଆରି କରାଯାଏ ?
A. ଇଷ୍ଟ
B. କବକ.
C. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
D. ଅଣୁଜୀବ
Ans : A. ଇଷ୍ଟ

72. କିଏ କିଣ୍ୱନ ପଦ୍ଧତି ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
A. ଲୁଇ ପାଶ୍ଚର
B. ଆଲେକଜାଣ୍ଡର
C. ଏଡୱାର୍ଡ ଜେନର
D. ରବଟ କକ
Ans :A. ଲୁଇ ପାଶ୍ଚର

73. ଇଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଶର୍କରା଼ରୁ ସୁରାସାରା ପ୍ରସ୍ତୁତି ହୋଇଥାଏ ତାହାକୁ —- ପଦ୍ଧତି କୁହାଯାଏ ?
A. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ
B. ପ୍ରଶ୍ୱାସ
C. କିଣ୍ୱନ
D. ପେନସିଲିୟମ
Ans :C. କିଣ୍ୱନ

74. କେତେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ରେ କିଣ୍ୱନ ପଦ୍ଧତି ଆବିଷ୍କାର ହୋଇଥିଲା ?
A. 1929
B.1798
C.1876
D.1857
Ans :D. 1857

75. ଜୀବଘ୍ନ — ରୁ ତିଆରି ?
A. ଇଷ୍ଟ
B. କବକ.
C. ବ୍ୟକ୍ଟ୍ରିଆ
D. ଅଣୁଜୀବ
Ans :D. ଅଣୁଜୀବ
76.କିଏ ପେନସିଲିୟମ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
A. ଲୁଇ ପାଶ୍ଚର
B. ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଫ୍ଲେମି
C. ଏଡୱାର୍ଡ ଜେନର
D. ରବଟ କକ
Ans :B. ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଫ୍ଲେମି
77.କଣ ନେବାଦ୍ୱାରା ହଇଜା,ବସନ୍ତ ଏବଂ ହିପଟେଇଟିସ ରୋଗ ହେବ ନାହିଁ ?
A. ପେନସିଲିୟମ
B. କବକ.
C. ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ
D. ଟିକା
Ans :D. ଟିକା

78.ବସନ୍ତ ଟୀକା କିଏ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
A. ଲୁଇ ପାଶ୍ଚର
B. ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଫ୍ଲେମି
C. ଏଡୱାର୍ଡ ଜେନର
D. ରବଟ କକ
Ans :C. ଏଡୱାର୍ଡ ଜେନର
79.— ମସିହାରେ ବସନ୍ତ ଟିକା ଉଦ୍ଭାବନ ହୋଇଥିଲା ?
A. 1929
B.1798
C.1876
D.1857
Ans :B. 1798

80—- ମସିହାରେ ପେନସିଲିୟମ ଉଦ୍ଭାବନ ହୋଇଥିଲା ?
A. 1929
B.1798
C.1876
D.1857
Ans :A. 1929
81.କେତେକ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ମଣିଷ, ଉଦ୍ଭିଦ ଓ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ଦେହରେ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ଏହି ରୋଗକାରକ ଅଣୁଜୀବମାନଙ୍କୁ —- କୁହାଯାଏ ?
A. ରୋଗମୁକ୍ତ
B. ପେନସିଲୟମ
C. ବ୍ୟାଧିଜାତକ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :C. ବ୍ୟାଧିଜାତକ

82. ଯେଉଁ ଅଣୁଜୀବଜନିତ ରୋଗଗୁଡିକ ଜଣେ ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଠାରୁ ବାୟୁ, ଜଳ ଖାଦ୍ୟ କିମ୍ବା ଶାରୀରିକ ସଂସ୍ପର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ସୁସ୍ଥ ମଣିଷ ଦେହକୁ ସଞ୍ଚରିତ ହୋଇଥାନ୍ତି ତାହାକୁ କଣ କୁହାଯାଏ ?
A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
B. ଏଡ଼ସ
C. ବାୟୁବାହିତ
D.ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ
Ans : D. ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ

83. ହଇଜା, ସର୍ଦି, ହାଡଫୁଟି —– ରୋଗର ଉଦାହରଣ ?
A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
B. ଏଡ଼ସ
C. ବାୟୁବାହିତ
D.ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ
Ans :D. ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ

84. ମାଈ ଏନୋଫିଲିସ ମାଷା କାମୁଡ଼ିଲେ — ରୋଗ ହୁଏ ?
A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
B. ଏଡ଼ସ
C. ବାୟୁବାହିତ
D.ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ
Ans :A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
85.ମାଈ ଏଡିସ ମଶା କାମୁଡ଼ିଲେ —- ରୋଗ ହୁଏ?
A. ମ୍ୟାଲେରିଆ
B. ଏଡ଼ସ
C. ଡେଙ୍ଗୁ
D.ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ
Ans : c.ଡେଙ୍ଗୁ
86.ମ୍ୟାଲେରିଆ —-ର ବାହକ ?
A. କବକ
B. ଭୁତାଣୁ
C. ପାରାଜୀବିର
D. ଶୈବାଳ
Ans :C. ପାରାଜୀବିର

87. ଡେଙ୍ଗୁ ରୋଗ —- ର ବାହକ
A. କବକ
B. ଭୁତାଣୁ
C. ପାରାଜୀବିର
D. ଶୈବାଳ
Ans :B. ଭୁତାଣୁ
88. [09:15, 19/05/2024] +91 80936 71309: 35. ମିଳିମିଳା,ହାଡଫୁଟି, ପୋଲିଓ ହିପାଟାଇଟିସ – B ଆଦି — ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ହେଇଥାଏ ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ.
C.ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans :B. ଭୂତାଣୁ.

89. ହିଯା, ଟାଇଫଏଡ — ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ହେଇଥାଏ ?
.A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ.
C.ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans :A. ବୀଜାଣୁ

90. ମିଳିମିଳା —- ମାଧ୍ୟମ ରେ ହୋଇଥାଏ ?
A. ଜଳ
B. ବାୟୁ
C. ସଂସ୍ପର୍ଶ
D. ମଶା
Ans :B. ବାୟୁ

91. ହାଡଫୁଟି —- ମାଧମରେ ହୋଇଥାଏ ?
A. ଜଳ
B. ବାୟୁ
C. ସଂସ୍ପର୍ଶ
D. Both B& C
Ans :D. Both B&C
92.ପୋଲିଓଞ୍ଜ —- ମାଧମରେ ହୋଇଥାଏ ?
A.ଜଳ
B. ବାୟୁ
C. ସଂସ୍ପର୍ଶ
D. Both A& B
Ans :D. Both A& B

93. ହଇଜା —- ମାଧମରେ ହୋଇଥାଏ ?
Ans :A. ଜଳ
B. ବାୟୁ
C. ଖାଦ୍ୟ
D. Both A& C
Ans :D. Both A& C

94. ମ୍ୟାଲେରିଆ —-ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥାଏ?
A. ବୀଜାଣୁ
B. ଭୂତାଣୁ.
C.ଆଦିପ୍ରାଣୀ
D. କବକ
Ans : C.ଆଦିପ୍ରାଣୀ

95. ମଣିଷ, ଗାଈଗୋରୁଠାରେ —- ରୋଗ ଦେଖାଯାଏ ?
A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
B. କଳଙ୍କି
C. ଯଦୁରା
D. ଅନ୍ଥରାକ୍ସ
Ans :D. ଅନ୍ଥରାକ୍ସ
96. [09:15, 19/05/2024] +91 80936 71309: 43. ଲୁଣା ଓ ଖାଇବାଟଲା ଭଳି କେତେକ ସାଧାରଣ ଦ୍ରବ୍ୟ ଅଣୁଜୀବମାନଙ୍କ ବଫୁଧି ରୋକିଥାନ୍ତି ତାହାକୁ କଣ କୁହାଯାଏ ?
A. ସଂରକ୍ଷଣ
B. ପରିରକ୍ଷକ
C. ବିଘଟନ
D ଅସଂରକ୍ଷଣ
Ans :B. ପରିରକ୍ଷକ

97.ଆଚାରକୁ ଅଣୁଜୀବ ଦାଉରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଁ କଣ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ?
A ଚିନି
B. ପାଣି
C. ଲୁଣ
D. ଫଳ
Ans :C. ଲୁଣ

98. ଲେମ୍ବୁର — ରୋଗ ବାୟୁ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ ?
A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
B. କଳଙ୍କି
C. ଜାଦୁରା
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :C. ଜାଦୁରା

99. ଗହମର — ରୋଗ ବାୟୁ, ମଞ୍ଜି ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ ?
A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
B. କଳଙ୍କି
C. ଜଦୁରା
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :B. କଳଙ୍କି

100. ଭେଣ୍ଡିର — ରୋଗ କୀଟ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥାଏ ,?
A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
B. କଳଙ୍କି
C. ଜଦୁରା
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :A. ୟେଲୋ ଭେନ ମୋଜାଇକ
101.ଅଁଳା, କ୍ଷଞ୍ଚା ଆମ୍ବ, ତେନ୍ତୁଳି ଆଦି ରେ କଣ ମିଶାଇ ପରିରକ୍ଷକ କରାଯାଏ ?
A.ଚିନି
B. ପାଣି
C. ଲୁଣ
D. ଫଳ
Ans :C. ଲୁଣ

102. ଜାମ, ଜେଲି ରେ କଣ ମିଶାଇ ପରିରକ୍ଷକ କରାଯାଏ ?
A.ଚିନି
B. ପାଣି
C. ଲୁଣ
D. ଫଳ
Ans : *A.ଚିନି

103. ପ୍ୟାକେଟ ରେ ଆସୁଥିବା କ୍ଷୀର କୁ — କରାଯାଏ
A. ପୁନଚକ୍ରଣ
B. ପୁନଃବ୍ୟବହାର
C. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ
D. କୌଣସିଟି ନୁହେଁ
Ans :C. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ

104. କ୍ଷୀରକୁ —- ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟମ ରେ ଗରମ କରାଯାଏ?
A.79%
B.80%
C.70%
D.47%
Ans :C. 70 %

105. କ୍ଷୀରକୁ 70 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟମ ରେ କେତେ ମିନିଟ ଗରମ କରାଯାଏ ସାଙ୍ଗେ ସାଙ୍ଗେ ଥଣ୍ଡା କରାଯାଇ ସାଇତି ରଖାହୋଇଥାଏ ?15-20
A. 15-30
B.20-30
C. 40-.45
D.10-40
Ans :A. 15-30

106. କ୍ଷୀରକୁ 70 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟମ ରେ 15-30 ମିନିଟ ଗରମ କରାଯାଏ ସାଙ୍ଗେ ସାଙ୍ଗେ ଥଣ୍ଡା କରାଯାଇ ସାଇତି ରଖାହୋଇଥାଏ ତାହାକୁ କଣ କୁହାଯାଏ?
A. କିଣ୍ୱନ
B. ଗଠନ
C. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ
Ans : C. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ

107. ପାଶ୍ଚାରୀକରଣ କିଏ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
A. ଅଲେକଜଣ୍ଡା
B. ରବଟ ହକ
C. ଲୁଇପାଶ୍ଚର
D ଏଡୱାର୍ଡ
Ans :. ଲୁଇପାଶ୍ଚର

Class 8 Science Questions and Answer (MCQ)

Class 8 Science Chapter 14: ବିଦ୍ୟୁତ ସ୍ରୋତର ରାସାୟନିକ ପ୍ରବାହ
Class 8 Science Chapter 12: ଘର୍ଷଣ (Friction)
Class 8 Science Chapter 9: Reproduction in Animals (ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ପ୍ରଜନନ)
Class 8 Science Chapter 8: Cell Structure and Functions (କୋଷ – ଗଠନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟ)
Class 8 Science Chapter 6: ଦହନ ଓ ଶିଖା

Leave a Comment